Hap Gibi Sosyal Medya İçin Önemli Rakamlar

ggggYıllardır pazarlama konusunda eğitimler vermekteyim, fakat son dönemde bu eğitimler ile ilgili eğitim verdiğim kitlede önemli değişiklikler meydana geldi. Artık pazarlama eğitimlerini sadece büyük işletmelerin yöneticileri almıyor, küçük ve orta büyüklükteki birçok işletme için de pazarlama artık çok değerli hale geldi. Dolayısıyla bu işletmelerin sahipleri ve yöneticileri pazarlama eğitimlerine ciddi anlamda katılmaya başladılar. Bu eğitimler sırasında özellikle KOBİ’lerin, sayısal devrimi anlamak ve yorumlamakta güçlükler yaşadığını anladım. KOBİ yöneticileri sayısal pazarlamanın bir şeyler ifade ettiğini anlamış durumdalar ama hala geleneksel pazarlama kanallarından da uzaklaşmak istemiyorlar, bu da özellikle sosyal medya ve pazarlama ilişkisini kurgulamalarında problemler yaratıyor.

Tam da bu noktada, özellikle Türkiye’de sayısal devrim sonrası pazarlama yapmak isteyen herkes için tamamen durum tespiti amaçlı bir makale hazırlamaya karar verdim. Tüm resmi merak edenlere sadece 5 dakikada gösterebilecek, farklı kaynaklardan verileri bir araya getirerek hazırladığım, hap gibi bir makale… Eminim işinize yarayacaktır.

  • Türkiye genelinde İnternet erişim imkânına sahip hanelerin oranı 2015 yılında %69,5 oldu[1].
  • Kullanıcıların %35’i bir bilgisayardan, %24’ü ise bir mobil cihazdan ürün satın almadan önce araştırma yapıyorlar.[2]
  • 2015 yılında ilk 6 ayda internet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı %33,1 olarak gerçekleşti.[3]
  • Bir Türk kullanıcı ortalama olarak günde 4,5 saatini internette geçiriyor (bir başka araştırmaya göre Türk insanı ortalama 4,5 saatini TV seyrederek geçiriyor)[4],
  • Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağlara bakıldığında Facebook (%44) , Youtube (%38) Twitter (%15) ilk üçü oluştururken, onları Instagram (%9) ve Linkedin (%5) takip ediyor.[5]
  • Facebook kullanıcı hesaplarının %57’si, Twitter kullanıcı hesaplarının ise %59’u kadın[6].
  • Türkiye’de TV izleme esnasında kullanılan cihazlar şu şekilde sıralanıyor; mobil telefon (%64), laptop (%53), tablet (%28) ve masaüstü bilgisayar (%17)[7]. Yani TV izlerken bile sayısal medya etkisindeyiz.

Sanırım Türkiye’de sosyal medya pazarlamasının neden önemli olduğunu ve yapısını anlamak için bu kadar istatistiki bilgi yeterli olacaktır.

Bir diğer önemli konu da sosyal medyada pazarlama yaparken dikkat edilecek önemli sayılardır, zira pazarlama mesajının başarılı olabilmesi için bu sayıları bilmek çalışmalarınızda fark oluşturabilmek için önemli olacaktır:

  • Bir tweetin ideal uzunluğu 71-100 karakter arasında olmalıdır (100 karakterden uzun olan tweetlerin okunma, beğenilme veya paylaşılma yüzdesi -engagement rate-, 100 karakterden kısa olanlara göre %17 daha az),
  • Bir facebook mesajının ideal uzunluğu 40 karakterdir (40 karakterden kısa mesajlar, uzun olanlara göre %86 daha fazla okunuyor, beğeniliyor veya paylaşılıyor),
  • Bir Linkedin postasının ideal uzunluğu 16-25 kelimedir,
  • Bir Youtube videosunun ideal uzunluğu 3 dakikadır (Youtube’da en çok izlenen 50 videonun ortalama süresi 2 dakika 54 saniye).

Gelelim bir diğer önemli konuya; artık sadece bir mecrada sosyal medyada aktif olmak kesinlikle bir işe yaramıyor.  Bir başka araştırmaya göre 2014’te 16-64 yaş aralığındaki kullanıcıların %91’i Facebook, Twitter, Youtube veya Google+’ı ziyaret etti, üstelik %19’u bu dört mecrayı da kullandı[8]. Dolayısıyla artık sosyal medyada pazarlama yapmak isteyen işletmelerin birden çok mecrayı kullanması ve en önemlisi her mecranın özelliğine göre farklı bir mesaj hazırlaması bir gereklilik halini aldı.

Sosyal medyada pazarlama yapmaya başlamadan önce şu adımlar konusunda muhakkak emin olun;

  • Hedefiniz nedir?
  • Hedef kitleniz kim?
  • Rakipleriniz neler yapmış? Neler yapıyor?
  • Hangi sosyal mecralarda yer alacaksınız?
  • Her sosyal mecra için mesajınız ne olacak? Stratejiniz ne olacak (paylaşım, etkileşim, konuşma, vb.)
  • Etkileşimi (yorumlar, sorular, şikâyetler, vb.) nasıl yöneteceksiniz?
  • Sonucu nasıl ölçeceksiniz.

Bu adımlar konusunda kendinize tatmin edici cevaplar vermeden evvel sosyal medyada pazarlama yapmaya başlamayın, unutmayın internette yer almış, sosyal medyada paylaşılmış işletmeniz ile ilgili bir bilgiyi silmek gerçekten pahalı ve zaman alan bir uğraştır!

[1] Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2015 (TUIK)

[2] Digital, Social & Mobile in 2015 (We Are Social)

[3] Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2015 (TUIK)

[4] Digital, Social & Mobile in 2015 (We Are Social)

[5] IAB İnternet Ölçümleme Araştırması (GEMIUS)

[6] Sosyal Ağların Demografik Yapısı (Online MBA)

[7] GWI Social (Global Web Index

[8] Global Web Index (Digital Marketing Ramblings)

Bir cevap yazın