İlaç Sektörü ve Pazarlama

İlaç sektörünü düzenlemek için kurulması öngörülen üst kurul niteliğindeki İlaç Kurumu ile ilaçların eczaneler dışında da satılmasının önü açılıyor. Bu kanun taslağı ile,

– Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kurulacak.

– İlaç Kurumu tıbbi ürünler, özel ürünler, kozmetikler ve tıbbi cihazların üretimi, ithalatı, ihracatı, piyasaya arzı, hizmete sunulması için her türlü düzenlemeyi yapmak ve denetlemekle görevli kılınacak.

– Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi sona erecek.

– İlaçların eczane dışında satılmasının önü açılacak.

– İlaçlar için uygulanan reklam yasağı kaldırılacak.

Bu gelişmelerden 2 tanesi pazarlama için çok önemli,

1- İlaçlar için uygulanan reklam yasağı kaldırılacak: Reklamevleri yaşadı. Belki de tanıtım için en çok parayı harcayan ilaç firmaları artık reklam verecekler. Bu güne kadar tanıtım faaliyetlerini eşantiyonlar ve represantanlar ile yapan ilaç firmaları artık reklamın gücünü kullanabilecekler. Bu arada sadece reklamevleri değil, gazeteler, dergiler ve TV’ler de yaşadı. Önümüzdeki günlerde bol bol ilaç reklamına rastlayacağız.

2- İlaçların eczane dışında satılmasının önü açılacak: Bu sayede, yurtdışında olduğu gibi süpermarketlerde ilaçlar satılmaya başlanacak. Yani süpermarketlere bu ilaçların sergilemesini ve takibini yapacak, ilaç firmalarının tanzim teşhir (merchandiser) elemanları olacak. Yani bir sürü yeni tanzim teşhir (merchandiser) elemanına ihtiyaç olacak.

İlaç Sektörü ve Pazarlama” hakkında 4 yorum

  1. artık gece yarıları nöbetçi eczaneler aramayız 🙂 24 saat açık süper marketimiz imdadımıza koşacak 🙂 ne güzel.
    şu günlerde bazı şeyler olumlu yönden gelişiyor fakat tipik istismar etme huyumuz da devam ederse bu olumluluklar kısa zamanda yerini ümitsizliğe bırakıyor.
    her şeyin bizim için çok olumlu olması dileğiyle…

    http://pazarlamaciyiz.biz

  2. Bu haber nerden alınmış kaynağı ne bilmiyorum ama tamamen asılsız olduğunu söylemek yerinde bir tepkidir. Avrupa ülkelerinin herşeyini tartıp biçmeden kendimize ve topluma uyarlamadan almamız büyük acılarıda kendisiyle birlikte getirir.Çünkü onlarda oturmuş bir sistem bilinçli ve eğitilmiş toplumun yeri yadsınamaz büyüklüktedir. İlaçları marketlerde patateslerin yanında satalım diyoruz peki biz marketlerimize ne kadar güveniyoruz ilaçların hepsinin belli koşullar altında bulundurulması ve güvenliliği sağlanabilecek mi. Dahada kötüsü bu nu bir pazarlama ürünü olarak sunarsanız ve bunu ilaçla hakkında hiçbir bilgisi olmayan tezgahtara verirseniz toplumu bekleyen korkunç sonuçlarıda sermayeye tercih edersiniz.Bir ilaç nasıl kullanılır ne tür yan etkileri vardır kişiden kişiye değişebilen ciddi etkilerini birlikte kullanılabileceğini veya kullanım süresi gibi sayılamayacak kadar fazla etkisi ve yan etkisi olan bu ilaç ve bi anlamdada zehiri bilen tek kişi eczacıdır bunu 5 yıllık bi eğitimle alan bu kişilerin görevlerini tezgahtara mı bırakacaksınız.
    Umarım böyle bi hata yapılmaz sağlık gibi en hassas konuda biraz daha akılcı adımlar atılmalı atılacak adımlar iyi ölçülmelidir.

  3. bak canım benim sen avrupada(yurtdışı) olduğu gibi demişsin ya ben sana açıklayayım sen bir almanya yada ingiltere vs. de kesinlikle vede kesinlikle bir ilacı reçetesiz olarak alamazsın.oysaki burda reçetesiz istediğin kadar alıyorsun(buda yanlış bişey ama herkes de doktora gidemiyor)Anlayacağın süper marketlerde ilaç satılmaya başlasa vay halinize

  4. dünyada ilaç sektöründe reklamın serbest olduğu iki ülke var ABD ve Yeni Zelanda. ve bu reklamlar da çok katı şekilde FDA tarafından kontrol edilmekte. Erdoğan bey ve A.deniz beyin dediği gibi Türkiye’de para ile eczaneden rahatlıkla alabileceğiniz bir ilacı yurtdışında reçetesiz almanız çok çok zor. Türkiye’de halkımızın eğitim düzeyi ve akılcı ilaç kullanım bilgisi henüz bu konuyu kaldırabilecek seviyede değil. Yani ilaçta reklama ülkemiz hazır değil. bakın sadece kulaktan kulağa yayılarak (dolaylı reklamı yapılmış olan) zayıflama ilacından (LİDA) ölen kaç tane vatandaşımız oldu. belli bir ilaç kullanım bilincine ulaşmadan reklama izin vermek anlamsız olur, yurtdışını taklit etmek için taklit etmiş oluruz. ne firmalar ne de halkımız yarara görmez bu olaydan şu aşamada. çünkü bu tip ölümcül vakaların gelişmesi durumunda ilacın endikasyonu dışında kullanan vatandaş ilacın anti-reklamını yapmış olacaktır,ilacın dünya çapında kötü ünlenmesine neden olacaktır.
    sonuçta ilaçta reklam hususu hassas bir konudur. dünyada 2 ülkede serbesttir. ve ABDde FDAin belirlediği koşullarda reklama izin verilmektedir. FDA dünya çapında otorite olan bir kuruluştur, biz Türkiyede henüz adamakıllı bir ilaç politikası geliştirmemişken reklam işine soyunmak çok çok erkendir. binanın temelini atmadan balkon yapmak gibidir.

Bir cevap yazın