MP3`ün Yasal Adresi

TumGazeteler.com’un haberi:

“Türkiye`nin ilk yasal MP3 sitesi olan www.powerclub.com.tr 30 Ocak`ta hizmete girecek. Ücret şarkı başı 1 YTL. Sitede ilk aşamada 72 bin Türkçe şarkı yer alacak.”

Yaşasın, artık biz Türkler de yasal mp3 dinleyeceğiz!

Gerçekten merak ediyorum, kaç kişi bu sitede yasal mp3’e para verecek. Internet’te binlerce Türkçe mp3 indirme sitesi varken bakalım bu site neler yapacak?

Proje ile ilgili lisnası Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) vermiş. Herhalde, bir yandan da diğer ücretsiz mp3 indirme sitelerine savaş açacaklar.

Ben işin pazarlama kısmı ile ilgileniyorum, eğer MÜYAP diğer sitelere yönelik bir çalışma yapmazsa http://www.powerclub.com.tr’ye/ ‘ye verilen lisansın bir anlamı kalmayacak. Böyle bir çalışma yaparsa da, bence MÜYAP anında sevilmeyen birlik olacak…

MP3`ün Yasal Adresi” hakkında 5 yorum

  1. Bence MP3 siteleri yavas bir ivme fakat surekli olarak buyuyecekler ve bir sure sonra bizlerde bedava MP3 siteleri oldugu halde bu sitelere uye olup zaman zaman 1 YTL vererek sarki indirecegiz, neden mi? En onemli sebebi guvenlik ve privacy. Yani ucretsiz bir MP3 indirip 1 YTL tasarruf edecegim diye bircok insan PC sine virus, trojan, dataminer ve benzeri ivir zivir i yuklemek istemeyecek ve de en onemlisi email adresini (ucretsiz sadece bu is icin aldigini dahi) vermek istemeyecektir.

  2. MÜYAP bunun için savaş başlattı aslında. Hiç de akıllı olmayan bir savaş. Dosya paylaşım programı sunan siteyi bile kapattırıyorlar. İçinde mp3 geçmesi gerekmiyor.
    Ne olacak bakalım. MÜYAP istediği siteyi kapatabilsin sonunu merak ediyorum bu işin…

  3. “Konuyla ilgili olarak Müyap Avukatının gönderdiği yazı şu şekilde;

    Bu anlamda P2P adı verilen ve Mü -Yap’a üye fonogram yapımcılarının haklarını fazlasıyla ihlal eden paylaşım programlarının önüne geçmek amacıyla, söz konusu programlara içeriğinde yer veren ve kullanıcılarına bu programları download ettirme imkanı tanıyan siteler hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek 4’üncü maddesi gereğince uyarıda bulunulmuştur. İlk etapta 14 site için yapılan bu başvuruda adı geçen sitelerden biride X internet sitesidir.”

    http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=14551

    adresinden alıntı yapmış olduğum yukarıdaki yazıya istinaden Müyap yetkililerine bir yardımda bulunmak istedim.

    Bahsi geçen P2P programlarına ek olarak, Internet Explorer, FireFox, Opera vb. Internet Tarayıcıları (Browser) telif hakkı yasalarının ihlal edilerek mp3 çekilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca Msn Messenger, Icq, Yahoo Messenger gibi sohbet programları aracılığı ile kullanıcılar kendi aralarında MP3 paylaşımı yapabilmektedir. Genişbant kullanımının artması ile birlikte e-posta’lara dosya eklemek kolaylaştığından bu hizmeti gerek web üzerinden veren, gerekse pop3 desteği sağlayarak e-posta gönderilmesini sağlayan şirketler korsan müziğin yayılmasına hız kazandırmıştır.
    Bu nedenle tüm browserların, e-posta servislerinin, e-posta programlarının, download programlarının, sohbet programlarının ülkemizde kullanımının engellenmesinin çok önemli bir husus olduğu açıktır.

    Bu önermeyi bir adım daha ileri götürmek gerekirse bahsi geçen mp3’lerin yayınlanmasına olanak sağlayan Sunucu ve yazılımları üreten şirketlerde bu suça fiili olarak iştirak etmektedir.

    Bütün bu yazılanlardan varılabilecek sonuç “INTERNET TÜM KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR”.

    Kişisel kanaatim, bütün bu yazılımların üreticilerine karşı dava açılması, korsan müzik paylaşımına olanak sağlayan bir mecra olması nedeni ile Internet’in ülkemizdeki kullanımına bir son verilmesi, Internet olmasa dahi modem bağlantısı yolu ile paylaşım yapılması da muhtemel olduğundan ülkemize bilgisayar sokulmasının yasaklanması, hesap makinası çağına dönülmesi gerektiği yönündedir.

    Gerçeklere dönersek, P2P programlarının korsan müzik amacı ile kullanılabileceğin savunuyorsak, yukarıda yazdıklarımın hepsinide savunabiliriz. Haksızmıyım?

    Gözden kaçan bir hususta, megaupload.com, rapidshare.de gibi genel sitelerinde mp3 paylaşımıda yapıldığı gerekçesi ile hepten kapatılmasıdır. Bu sitelerde bugüne kadar Türkiyede basılmış kaset, cd, plak vs. sayısından çok daha fazla sayıda dosya var. Bunların hepsi müyap’ın korumakla yükümlü olduğu dosyalarmıdır? Bunu bir yana bırakın, hepsi korsanmıdır? Amatör bir tiyatro grubunun kısa metrajlı bir videosu bu sitelerden indirilemez mi? (Bizzat indirdiğim için bu örneği verdim)
    Global olarak yayın yapan, korsan içerik yayınlamanın yasak olduğu, bildirim yapıldığı takdirde yayının hemen son bulduğu bir siteden hiç bir şekilde korsan olmayan bir dosyayı indirmemize engel olmak SANSÜR DEĞİL’midir?

    Müyap ve benzeri toplulukların güçlerin kullanarak insanları sindirme girişimleri ne zaman son bulacak? Abudik gubidik ülkelerde müdahale edemeyecekleri server’larda yayınlanan mp3’lerle ASIL KORSAN olan insanları zengin etmek için mi bunu yapıyorlar. BENİM HAKLARIMI İHLAL EDEREK BUNU YAPMAYA HAKLARI YOK!

  4. bence atılması gereken ilk adım siteleri kapatmak değil, bugün ingilizce şarkıların indirilebilieceği daha çok site varken ABD’de insanlar 0.99$ verip itunes’tan şarkı indiriyorlar. Bunun sebebi amerikanların çok dürüst olması değil elbette, çünkü i tunes yapılan promosyonlar ve reklamlar ile bir şekilde popüler hale getirildi. Örneğin yalnızca oradan indirilebilien özel şarkılar, ücretsiz şarkılar vs. derken geçenlerde 1 milyarıncı şarkılarını sattılar…

Bir cevap yazın