Pazarlamanın Geleceği Mobil Pazarlamada

Türkiye’de mobil kanallar üzerinden internet kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Nielsen tarafından yayınlanan ‘Mobil Tüketici: Küresel Bakış’ isimli rapora göre akıllı telefon kullanım oranı Türkiye %19. Global Web Index Araştırmasına göre Türkiye’de mobil interneti akıllı telefonlardan kullananların oranı % 55’e yükseldi. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun yayımladığı 2012 raporunda ise mobil internet kullanıcı sayısının 12 milyonun üzerine çıktığı açıklandı.

Bu gün pazarlamacıların en temel problemi haline gelen izinli pazarlama (tüketicilerin anket, üyelik bilgileri yoluyla kendi izinleri doğrultusunda vermiş oldukları kişisel bilgilerinin kullanılarak ilgi alanları ve ihtiyaçlarına yönelik yapılan pazarlama çalışmalarının tümünü kapsamaktadır) mobil kanallarda büyük bir sorun olmaktan çıktı; Interactive Advertising Bureau tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırma mobil kullanıcıların %70’inin, mobil kanallardan gelen reklamlardan rahatsız olmadıklarını ortaya koydu.


Mobil kanallar, pazarlamada yepyeni bir dönemi işaret ediyor, bu kanalların diğer kanallara göre inanılmaz avantajları var;

1- Hızlı çevrim:
Mobil kanallar üzerinde arama-satışa dönüşme süreci gerçekten çok hızlı işliyor; bir çevrimdışı (offline) kanalda ürün arama ile başlayan süreç sonunda ortalama 30 gün içerisinde aramaların %70’i satın alma ile sonuçlanıyor. Aynı araştırmanın mobil kullanıcılar ile ilgili kısmı ise müthiş; bir mobil kanalda ürün arama ile başlayan süreç sonunda ortalama bir saat içerisinde aramaların %70’i satın alma ile sonuçlanıyor. Pazarlamacıların en büyük hayalı olan çevrim süresi mobil kanallarda saatlere kadar düşmüş durumda.

2- Daha Lokal Hedeflenmiş Kampanyalar:
Bir pazarlama kampanyasının başarısı, hedef kitlenin doğru belirlenmesi ve bu hedef kitleye ulaşılabilmesi ile mümkündür. Bu gün, mobil kanalarda müşterimizin tüm özelliklerini bilmekle kalmıyoruz, akıllı telefonlar sayesinde sadece hedef müşterilerimizin nerede yaşadıklarını değil, an içerisinde nerede olduklarına dair bilgilere ulaşabiliyoruz. Bu da pazarlamacılara hiper-lokal hedef kitlelere ulaşma imkanı veriyor. Google’un 2013 yılında açıkladığı bilgiye göre özellikle mobil aramalarda amaç lokal çözüm bulabilmek (örneğin bulunduğumuz bölgeye en yakın nöbetçi eczanenin yerini hemen öğrenebilmek), dolayısıyla mobil aramaların sonucunda ortaya çıkan lokal sonuçlarda çevrim inanılmaz bir hızla gerçekleşiyor, çünkü kullanıcı sorununun çözümü için arama yapıyor.

3- Telefon Görüşmesi İle Sonuçlanan Aramalar:
Bilgisayar üzerinden yapılan aramalar sonucunda telefon görüşmesi ile sonuçlanma, mobil kanallar ile karşılaştırıldığında aradaki fark korkutucu, Google araştırmasına göre mobil kanalarda yapılan arama sonucunda aramanın telefon görüşmesine dönüşme oranı %61. Bu oran, şu ana kadar herhangi bir pazarlama kanalından elde edilebilecek en yüksek oranı ifade ediyor. Bu oranın satış için ne ifade ettiğini hatırlatmak adına şu istatistiği unutmamak lazım; bir müşterinin araması ile başlayan tele-satış görüşmeleri, firmanın araması ile başlayan tele-satış görüşmelerine göre 15 kat daha fazla satış ile sonuçlanıyor!

4- Cep Telefonunun Gücü:
Pazarlamacılar yıllardır müşterilerinin vazgeçemedikleri kanallar üzerinden reklam yapabilmek için kanal arayışı içerisindeydiler; ta ki cep telefonları bu kadar önemli hale gelene kadar… Bu gün cep telefonları yanımızdan hiç ayırmadığımız bir aksesuar haline gelmiş durumda. Ofcom’un İletişim Pazarı Raporuna göre yetişkinlerin %23’ü, gençlerin %34’ü yemek esnasında dahi telefonları ellerinden düşürmüyor hatta gençlerin %47’si, yetişkinlerin %22’si tuvaletteyken dahi telefon kullanmayı, çağrılara cevap vermeyi sürdürüyor. Bu kadar vazgeçilmez bir kanal daha önce hiçbir pazarlamacının elinde hazır değildi.

5- Geri Dönüşüm Ölçüm Kolaylığı:
Bu gün pazarlamacıların en büyük sorunu hala reklama harcanan paranın nasıl bir dönüşümle sonuçlandığı… Mobil kanallarda harcan her kuruşun nasıl bir etki yaptığı, nasıl bir dönüşümle sonuçlandığını izlemek mümkün. Yüzyıl önce reklamcılığın babası sayılan John Wannamaker’in söylediği “Reklama harcadığım paranın yarısı boşa gidiyor, problem hangi yarısının boşa gittiğini bilmem” sözü sanırım mobil kanallarda tarih oldu, artık mobil kanallar sayesinde hangi yarısının boşa gittiğini anlayabiliyoruz. Üstelik mobil kanallarda başlatılan bir kampanyayı gelen bilgilere göre dakikalar içerisinde değiştirmek, geliştirmek veya tamamen yayından kaldırmak mümkün.

Mobil kanallar önemli avantajlar sunuyor, peki sizler pazarlama bütçenizin ne kadarını mobil pazarlamaya ayırdınız?

Bir cevap yazın