Küresel Markalar

BusinessWeek 2005’te değerini en çok artıran marka olarak, %21 marka değeri kazanma ile (2004 değeri 4,700 milyar $ ve şu anki değeri 5,701 milyar $) EBAY ‘i açıkladı.

HSBC, marka değeri kazanma sıralamasında 2.

YAHOO, aynı listede %16 marka değeri kazanma ile (2004 değeri 4,445 milyar $ ve şu anki değeri 5,256 milyar $) 5. sırada.

[GOOGLE, bu listeye artış olarak giremedi çünkü 2004 değerlendirmesi yok]

Tüm bu markaların ortak özelliği, global işlevlerini sürdürürken aynı şekilde yerelleşmeleri.

E-Bay’in tüm lokal siteleri, birbirlerinin aynı, sadece dil değişik.

Aynı şey Yahoo için de geçerli.

HSBS, tüm dünyada aynı küresel mesajı veriyor “Dünyanın yerel bankası…”.

Acaba artık küresel marka olabilmek için, markanın tüm iletişiminin de küresel mi olması lazım?

Yani, TIDE, Avrupa’da ARIEL olarak markalaşarak çalışmakla hata mı yaptı?

Küresel Markalar” hakkında 1 yorum

  1. Sizinde belirttiğiniz gibi, global işlevlerini sürdürürken aynı şekilde yerelleşmek marka değeri üzerinde ciddi bir etki sağlıyor.
    Yerel dil kullanmanız, mesajınızın daha doğru anlaşılmasını ve algılanmasını sağlıyor. Ancak, yerel dil kullanmanız sorununuzu çözmüyor, bunun yanı sıra yerel kültürel özelliklere de dikkat etmeniz gerekiyor.

    Evet, bence markanın küreselleşmesi için tüm iletişimin küresel olmaası gerekiyor. Ama bu, mesajlarınızı birebir yerel dile çevirerek vermeniz anlamına gelmiyor. Girdiğiniz ve/veya gireceğiniz pazarın kültürel özelliklerine dikkat etmeniz gerekiyor.

    Burada, TIDE markasının Avrupa’da ARIEL olarak markalaşma çalışması yapması, bana göre kültürel özellikleri dikkate almasının bir sonucu.

    Ne kadar doğru bir tespittir bilemiyorum ama, “TIDE” kelimesinin İngilizce ve Almanca dillerinde “Gelgit, suların kabarması alçalması” anlamına geliyor olması firmayı farklı bir marka yaratma zorunluluğuna sokmuş olabilir.

Bir cevap yazın